Lesagenda

Hieronder vind je de actuele agenda voor de cursussen en Leerzame Zaterdagen. Onderaan de pagina kun je je aanmelden voor een van de data. Aarzel niet dat ook te doen als er bij de desbetreffende cursus of Leerzame Zaterdag VOL staat. Is er meer belangstelling voor een onderwerp dan worden er nieuwe data geprikt en sta je automatisch bovenaan de lijst! Inmiddels zijn we alweer aan het derde jaar bezig. De cursus ‘Mooie boeken binden en hoe bouw je een doos’ gaat al bijna zijn 10de serie in en ook sommige workshops worden wegens succes herhaald zie ook de Etalage en de commentaren op Facebook. Maar er zijn ook nieuwe workshops dit jaar: drie bijzondere gevouwen lijmloze banden door Wilma van Driel, de Draaidoos door mijzelf, Ineke Vergeer komt met de Tue-Mouche van Benjamin Elbel en Papierrivier geeft een Leerzame Zaterdag Notan stempelen: een mooie oogst voor het najaar… Wil je meer informatie dan kan je altijd mailen of bellen.

Tweede helft 2018

Verder gaan en af en toe in de herhaling. Bedoeld voor mensen die al eerder een boek gebonden hebben. De inhoud ligt nog niet vast maar, nu de bandzetter en de Engelse band in de vorige series behandeld zijn, gaan de gedachten uit naar herhalen en ‘de band zonder naam’. De rug wordt los van de platten gemaakt en aan het boekblok gemonteerd. Daarna worden de platten aan het boekblok gehangen en ingeslagen. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding en een wonderboekje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan dertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge, en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Nog meer mooie boeken maken. Bedoeld voor mensen die al eerder een boek gebonden hebben. Verschillende manieren om losse blaadjes tot een boek te maken, de Engelse casebinding en wat verder ter tafel komt….. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 

Het klassieke handmarmer, een verkenning. Als deze vol is dan is er een tweede mogelijkheid op de 22ste september. Een dag lang (van 10-17) experimenteren met waterverf op carrageen. Eerst kijken we naar de marmers van Frigge, Duval, Cockerell, Dodin, van Breugel, Payhembury, Crepaldi en wat antieke marmers uit de eigen collectie. De grond is al gemaakt, het papier is al van aluin voorzien, de verven ga je echter wél zelf mengen tot ze prachtig blijven drijven en uitvloeien. Je kunt klassieke kammarmers maken, woeste vormen roeren, kleuren laten verlopen, kleine precieze vormen maken. Neem een boekblok mee en marmer de sneden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

Het klassieke handmarmer, een verkenning. Een dag lang (van 10-17) experimenteren met waterverf op carrageen. Eerst kijken we naar de marmers van Frigge, Duval, Cockerell, Dodin, van Breugel, Payhembury, Crepaldi en wat antieke marmers uit de eigen collectie. De grond is al gemaakt, het papier is voorzien van een aluinlaagje, de verven ga je echter wél zelf mengen tot ze prachtig blijven drijven en uitvloeien. Je kunt klassieke kammarmers maken, woeste vormen roeren, kleuren laten verlopen, kleine precieze vormen maken. Neem een boekblok mee en marmer de sneden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

Suminagashi maken en gebruiken voor de 15de eeuwse ‘interimsbinding’. Laat het weten als je belangstelling hebt, ondanks dat het VOL is, dan ben je de eerste die het hoort als er een nieuwe datum is. Hanne Mahler is een Deense papiermaker en boekbinder die half in Denemarken en half in Nederland woont. De interimsbinding (of university binding, of paduabinding, of copenhagenbinding) is een 15de eeuwse bindwijze die was bedoeld als een tijdelijke binding tot de eigenaar een definitieve band om het boek liet maken. Het boekblok wordt genaaid op perkamenten stroken. In de 17 de eeuw werd deze binding steeds luxer en dus helemaal niet meer tijdelijk. Als omslag gebruiken we de suminagashi’s die we in de morgen eerst zelf maken. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

Een prachtige band in Zaans bord. Ineke Vergeer is  een licentiehouder van Benjamin Elbel’s bindwijzen en is zo lief om ons een lange dag les te komen geven in het maken van de Tue-Mouche. Ik hoop dat zij ook weet waarom Benjamin het die naam heeft gegeven: vliegenvanger. Het is een elegante bindwijze die ook heel goed te maken is als je niet de beschikking hebt over allerlei boekbindapparaten. Het Zaansche bord dat wordt gebruikt laat zich heel makkelijk versieren. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Koffie, thee, fris, lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

 Stijfselpapier-paste paper-kleisterpapier in al zijn gedaanten Een buitengewoon alomvattende techniek waarmee de meest prachtige resultaten te behalen zijn en in al zijn eenvoud toch juist heel erg moeilijk is. Experimenteren met verschillende stijfselsoorten, verven, papiersoorten en gereedschappen. Plotseling kan een gewoon ballonnetje of boomblad gereedschap worden. Materie waar we voorheen even overheen vlogen krijgt nu de aandacht die het verdiend: een hele dag hard werken, experimenteren en de mist in gaan maar ook onverwachte schoonheid. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

 

Wegens succes geprolongeerd. Laat het weten als je belangstelling hebt, ondanks dat het VOL is, dan ben je de eerste die het hoort als er een nieuwe datum is.Wilma van Driel komt weer naar Rotterdam met haar bonte verzameling boekjes die uit slechts één enkel katern bestaan. Voor iedereen die het bij novellen houdt en deze toch bijzonder wil vormgeven. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

 

Dit is de eerste van, naar ik hoop, vele Zelfwerkzame Zaterdagen. De werkplaats is de hele dag voor jou. Je kunt alle machines gebruiken, de verguldletters, de persen, de leerdunmachientjes en de bordschaar. Materialen kan je in overleg ook gebruiken. Iedereen die een cursus of Leerzame Zaterdag heeft gedaan is welkom om een halve dag (van 10-13 of van 14-17 €25,00 incl. 21% btw) of een hele dag (van 10-17 €45,00 incl. 21% btw) te komen werken aan een of meer boeken of ander projecten. Ik ben ook aan het werk en zal er zijn om je met raad en daad bij te staan, tips te geven en problemen op te lossen. Het is een experiment dat bij voldoende belangstelling een maandelijks terugkerend pleziertje zou kunnen worden. 

foto van site Drukwerk in de Marge

 Ik hoop ook weer van de partij te zijn! Zet de data in je agenda want het is de ideale dag om materialen direct in te kopen. En bovendien vind ik het ook erg gezellig om iedereen te zien.

foto van de site van Drukwerk in de Marge

 Alleen gevouwen boekstructuren. Vouwen van boekomslagen tot prentenverzameling. Een lange zaterdag onder de bezielende leiding van Wilma van Driel. Een workshop die zij al vaak in haar eigen werkplaats heeft gegeven en waar inmiddels al twee opvolgers voor zijn bedacht en gedaan. Hoe je met gevouwen structuren boeken kunt maken. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

 Hard werken, hoort bij Rotterdam: vier doosjes in één. Laat het weten als je belangstelling hebt, ondanks dat het VOL is, dan ben je de eerste die het hoort als er een nieuwe datum is. De techniek die je nodig hebt voor het bedenken, bouwen en bekleden van dozen. Er wordt precies uitgelegd hoe je de doos berekent, maar je hoeft hem niet zelf te snijden. Ruime keuze uit de meest uiteenlopende sierpapieren en dan vervolgens hard werken om in die ene dag de hele draaidoos te maken. Eerst de vier losse doosjes in elkaar zetten en bekleden en dan na de lunch het omslag maken en de deksel. Door de herhaling van handelingen kom het echt binnen en zal je het niet een dag later weer vergeten zijn. Ook prima te doen voor mensen die nog nooit boeken hebben gebonden of dozen hebben gebouwd. Met werkbeschrijving en maten. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

Notan is een Japanse techniek van vorm en tegenvorm, donker en licht. Een dag kundig begeleid door Saskia en Karin Jansen van Papierrivier waarin stempels gemaakt en papier bedrukt zal gaan worden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

De Leerzame Zaterdag: een dag lang (van 10-17) ondergedompeld worden in nieuwe en stokoude technieken en aan het einde van de dag voldaan naar huis. Slechts onderbroken door een fantastische lunch verzorgd door Inge’s Kookkunsten die rekening weet te houden met alle allergieën en voedselvoorkeuren. Als je geïnteresseerd bent kan ik je op de mailinglijst zetten zodat je altijd als eerste op de hoogte gebracht wordt, op het moment dat er nog volop plekken vrij zijn.

Aanmelden voor een cursus of Leerzame Zaterdag

Lees graag de voorwaarden die van toepassing zijn op de aanmelding alvorens deze te versturen.

Zie ook Facebook, deze site, deze belgische site en de Stichting Handboekbinden.