Lesagenda

Hieronder vind je de actuele agenda voor de cursussen en Leerzame Zaterdagen. Onderaan de pagina kun je je aanmelden voor een van de data (lees eerst de voorwaarden). Je kunt je ook aanmelden als er bij de desbetreffende cursus of Leerzame Zaterdag VOL staat. Is er meer belangstelling voor een onderwerp dan worden er nieuwe data geprikt en sta je automatisch bovenaan de lijst! De cursus ‘Mooie boeken binden en hoe bouw je een doos’ gaat al bijna zijn 10de serie in en ook sommige workshops worden wegens succes herhaald zie ook de Etalage en de commentaren op Facebook. Maar er zijn ook nieuwe workshops in 2018: drie bijzondere gevouwen lijmloze banden door Wilma van Driel, de Draaidoos door mijzelf, Ineke Vergeer komt met de Tue-Mouche van Benjamin Elbel en Papierrivier geeft een Leerzame Zaterdag Notan stempelen: een mooie oogst voor het najaar… Voor 2019 is er alweer een nieuwe reeks Leerzame Zaterdagen in voorbereiding. Na de BKB in Leiden komt het nieuwe programma voor de Leerzame Zaterdagen uit voor het voorjaar en vóór de zomer die voor het najaar 2019. Marmeren met waterverf op Ierse mos is een steeds terugkerende Leerzame Zaterdag, net als 12x een enkelkatern binden en Suminagashi, de Draaidoos en stijfselpapier maken. Wil je het programma krijgen nog vóór het op de site staat, stuur dan even een mailtje. Nog te gaan dit najaar maar allemaal bijna vol of vol:

 Stijfselpapier-Papier à la colle-paste paper-kleisterpapier in al zijn gedaanten Een buitengewoon alomvattende techniek waarmee de meest prachtige resultaten te behalen zijn en in al zijn eenvoud toch juist heel erg moeilijk blijkt te zijn voor volwassenen. Experimenteren met verschillende stijfselsoorten, verven, papiersoorten en gereedschappen. Plotseling kan een gewoon ballonnetje of boomblad gereedschap worden. Materie waar we voorheen even overheen vlogen krijgt nu de aandacht die het verdient: een hele dag hard werken, experimenteren en de mist in gaan maar ook onverwachte schoonheid. Het kost 115 euro en voor mensen die hier eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

 Ik zal er zijn! Zet de data in je agenda want het is de ideale dag om materialen direct in te kopen. En bovendien vind ik het ook erg gezellig om iedereen te zien én ik heb papier bij me van Madeleine Durham…… al ik iets voor je mee kan nemen uit Rotterdam zoals marmerbakken of sumipapier, stuur me even een mailtje.

foto van de site van Drukwerk in de Marge

 Hard werken, hoort bij Rotterdam: vier doosjes in één. Laat het weten als je belangstelling hebt, ondanks dat het VOL is, dan ben je de eerste die het hoort als er een nieuwe datum is. De techniek die je nodig hebt voor het bedenken, bouwen en bekleden van dozen. Er wordt precies uitgelegd hoe je de doos berekent, maar je hoeft hem niet zelf te snijden. Ruime keuze uit de meest uiteenlopende sierpapieren en dan vervolgens hard werken om in die ene dag de hele draaidoos te maken. Eerst de vier losse doosjes in elkaar zetten en bekleden en dan na de lunch het omslag maken en de deksel. Door de herhaling van handelingen kom het echt binnen en zal je het niet een dag later weer vergeten zijn. Ook prima te doen voor mensen die nog nooit boeken hebben gebonden of dozen hebben gebouwd. Met werkbeschrijving en maten. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

Notan is een Japanse techniek van vorm en tegenvorm, donker en licht. Een dag kundig begeleid door Saskia en Karin Jansen van Papierrivier waarin stempels gemaakt en papier bedrukt zal gaan worden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

 

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding en een Japans bandje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan dertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge, en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Nog meer mooie boeken maken. Bedoeld voor mensen die al eerder een boek gebonden hebben. Verschillende manieren om losse blaadjes tot een boek te maken, de Engelse casebinding en wat verder ter tafel komt….. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Een tweelingboek en de kunst van het knepen. Een boekblok (blanko dan wel bestaande katernen) naaiklaar maken, naaien en knepen in de pers. Daaromheen maken we een Engelse bandzetter met blind versiering op de platten. Mooi omdat de rug doorloopt in de platten en er geen diepe gleuf zit tussen rug en platten, zoals bij de ‘gewone’ bandzetter. Ook maken we een tweelingboekje, ene helft voor wachtwoorden, de andere helft voor aantekeningen. Tussen de bedrijven door enkele long stitch structuren. Zoals altijd is er de vrijheid om af te wijken van de les en bijvoorbeeld een titel te zetten. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus (de tiende serie!) waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding, de Japanse band en een wonderboekje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan dertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge, en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

De Leerzame Zaterdag: een dag die eind 2016 werd bedacht met als eerst gastdocent Titi Zaadnoordijk. Nu, twee jaar verder, is de Leerzame Zaterdag inmiddels een begrip geworden. Een dag lang (van 10-17) ondergedompeld worden in nieuwe en stokoude technieken en aan het einde van de dag voldaan naar huis. Slechts onderbroken door een fantastische lunch verzorgd door Inge’s Kookkunsten die rekening weet te houden met alle allergieën en voedselvoorkeuren.

Aanmelden voor een cursus of Leerzame Zaterdag

Lees graag de voorwaarden die van toepassing zijn op de aanmelding alvorens deze te versturen.

Zie ook Facebook, deze site en de Stichting Handboekbinden.