Lesagenda

Hieronder vind je de actuele agenda voor de cursussen en Leerzame Zaterdagen. Onderaan de pagina kun je je aanmelden voor een van de data (lees eerst de voorwaarden). Je kunt je ook aanmelden als er bij de desbetreffende cursus of Leerzame Zaterdag VOL staat. Is er meer belangstelling voor een onderwerp dan worden er nieuwe data geprikt en sta je automatisch bovenaan de lijst. De cursus ‘Mooie boeken binden en hoe bouw je een doos’ gaat al bijna zijn 10de serie in en ook sommige workshops zoals het klassieke marmeren worden wegens succes herhaald zie ook de Etalage en de commentaren op Facebook. Maar er zijn ook nieuwe workshops in 2018: experimenteren met stijfselpapier, drie bijzondere gevouwen lijmloze banden door Wilma van Driel, de Deense Interimband in combinatie met suminagashi, de Draaidoos en Papierrivier geeft een Leerzame Zaterdag Notan stempels maken en gebruiken: een mooie oogst voor het najaar… Voor 2019 is er alweer een nieuwe reeks Leerzame Zaterdagen in voorbereiding. Na de BKB in Leiden, eind november komt het nieuwe programma voor de Leerzame Zaterdagen uit voor het voorjaar van 2019. Wil je het programma krijgen nog vóór het op de site staat, stuur dan even een mailtje. Nog te gaan dit najaar maar allemaal bijna vol of vol (klik op de titel):

Notan is een Japanse techniek van vorm en tegenvorm, donker en licht. Een dag kundig begeleid door Saskia en Karin Jansen van Papierrivier waarin stempels gemaakt en papier bedrukt zal gaan worden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

 

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding en een Japans bandje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan dertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge, en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Nog meer mooie boeken maken. Bedoeld voor mensen die al eerder een boek gebonden hebben. Eerst een snelle herhaling en dan verschillende manieren om losse blaadjes tot een boek te maken, de Engelse casebinding en wat verder ter tafel komt….. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Een tweelingboek en de kunst van het knepen. Een boekblok (blanko dan wel bestaande katernen) naaiklaar maken, naaien en knepen in de pers. Daaromheen maken we een Engelse bandzetter met blind versiering op de platten. Mooi omdat de rug doorloopt in de platten en er geen diepe gleuf zit tussen rug en platten, zoals bij de ‘gewone’ bandzetter. Ook maken we een tweelingboekje, ene helft voor wachtwoorden, de andere helft voor aantekeningen. Tussen de bedrijven door enkele long stitch structuren. Zoals altijd is er de vrijheid om af te wijken van de les en bijvoorbeeld een titel te zetten. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus (de tiende serie!) waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding, de Japanse band en een wonderboekje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan dertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge, en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

De Leerzame Zaterdag: een dag die eind 2016 werd bedacht met als eerst gastdocent Titi Zaadnoordijk. Nu, twee jaar verder, is de Leerzame Zaterdag inmiddels een begrip geworden. Een dag lang (van 10-17) ondergedompeld worden in nieuwe en stokoude technieken en aan het einde van de dag voldaan naar huis. Slechts onderbroken door een fantastische lunch verzorgd door Inge’s Kookkunsten die rekening weet te houden met alle allergieën en voedselvoorkeuren.

Aanmelden voor een cursus of Leerzame Zaterdag

Lees graag de voorwaarden die van toepassing zijn op de aanmelding alvorens deze te versturen.

Zie ook Facebook, deze site en de Stichting Handboekbinden.