Lesagenda

Hieronder vind je de agenda voor de cursussen en Leerzame Zaterdagen. Onderaan de pagina kun je je aanmelden voor een van de data. Aarzel niet dat ook te doen als er bij de desbetreffende cursus of Leerzame Zaterdag VOL staat. Is er meer belangstelling voor een onderwerp dan worden er nieuwe data geprikt en sta je automatisch bovenaan de lijst! Het eerste seizoen Leerzame Zaterdagen (Lino snijden met Titi Zaadnoordijk, éénkaternboekjes met Wilma van Driel, het klassieke bakmarmer zelfs vier keer en suminagashi, olieverfmarmers en stijfselpapier maken) waren allemaal enorm leuk en inderdaad ook zéér leerzaam zie ook de Etalage en de commentaren op Facebook. Wil je meer informatie dan kan je altijd mailen of bellen.

Lenneke Saraber komt! Van alle papier in de Pieterskerk te Leiden, vond ik haar papier het allermooiste en nu is ze zo lief Zwolle tijdelijk met Rotterdam te verwisselen om ons een lange zaterdag te leren over het maken van sierpapier en patronen. Site van Lenneke Saraber. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Groepsgrootte maximaal 7 personen.

 Alleen maar dozen, dozen en nog eens dozen. Acht lessen in de avond of ochtend waarbij je eerst de basistechniek voor het maken van dozen leert aan de hand van een overslagdoos. Daarna staat het je vrij om iedere doos te maken die je leuk vindt: Een schuifdoos (shube) met leren rand voor een boek met ronde rug, een doos met scharnier of laadjes, een speciale doos voor het bewaren van papierrestanten….. of een doosje voor een speciale medaille of broche of fotoboek. De sluiting op z’n Japans, of met magneten, of door middel van klemmen. De cursus is geschikt voor ieder handig mens. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen, €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of in de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Het Vervolg. Om er weer even in te komen beginnen we met het uit elkaar halen van een bestaand boek en gaan we deze indien nodig herstellen en op de Engelse wijze binden. Naaien, knepen en een band maken die goed opent maar aan de buitenzijde geen kneep laat zien. Titelschildje maken, tekst zetten en met de hand drukken. Of op de oude wijze, letter voor letter drukken. Dan maken we een shube – schuifdoos- met leren rand voor dit boek. Het leer moet eerst gedund worden.

Tussendoor gaan we de verschillende mogelijkheden onderzoeken om losse velletjes te binden: lumbeck, driegen, boekschroeven en andere systemen om de boel bij elkaar te houden. Het is bedoeld voor mensen die al eerder boeken gebonden hebben….. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook het leer) €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding en een wonderboekje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan dertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge, en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

Vernuftig gevouwen doosjes op doosjes op doosjes. Marieke Papier heeft zich als theatraal origami vouwster en papiermaakster helemaal verdiept in het maken van de Zhen Xian Bao. De mapjes waarin de Miao en de Dong (volkeren in China) de zijdegarens, naalden en patronen bewaren voor het maken van hun zeer bijzondere borduurwerken. Marieke zal ons de origami manier leren en, en passant, vertellen over de Miao en hun wondere borduurkunst. Ook leert ze ons nog een paar andere handige zaken vouwen. Een lange dag waar ik me nu al zeer op verheug! Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus bij me deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Een super lunch van Inge’s Kookkunsten, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Van 5 tot maximaal acht deelnemers.

 


Suminagashi, olieverfmarmeren en stijfselpapier
Als de dagen weer langer worden en de kans op een zonnige zaterdag groter is gaan we weer aan het werk om 3 technieken beter te leren kennen. De rust en duidelijkheid van suminagashi, de chaos en onzorgvuldigheid van de olieverfmarmers en de moeilijkheden van dat wat het makkelijkste lijkt: stijfselpapier. Heel veel voorbeelden van bijzondere papieren om te bestuderen. En verder gewoon hard werken om met een berg sierpapier weer naar huis te gaan. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Groepsgrootte maximaal 6 personen.

Het klassieke handmarmer, een verkenning. Een dag lang (van 10-17) experimenteren met waterverf op carrageen. Eerst kijken we naar de marmers van Frigge, Duval, Cockerell, Dodin, van Breugel, Payhembury en wat antieke marmers uit de eigen collectie. De grond is al gemaakt, het papier is al van aluin voorzien, de verven ga je echter wél zelf mengen tot ze prachtig blijven drijven en uitvloeien. Je kunt klassieke kammarmers maken, woeste vormen roeren, kleuren laten verlopen, kleine precieze vormen maken. Neem een boek mee en marmer de sneden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Maximaal acht deelnemers.

Inhoud wordt begin april bekend gemaakt. Oud cursisten ontvangen, voorafgaand aan publicatie, een mail over deze cursus. Geïnteresseerden kunnen me mailen dan krijgen zij die mail ook.  Bedoeld voor mensen die al eerder een boek gebonden hebben….. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding en een wonderboekje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan dertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge, en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

Allerlei verschillende Leerzame Zaterdagen data volgen nog.  Een dag lang (van 10-17) ondergedompeld worden in nieuwe technieken en aan het einde van de dag voldaan naar huis. Slechts onderbroken door een korte lunch verzorgd door Inge’s Kookkunsten die rekening weet te houden met alle allergieën en voedingsvoorkeuren.

Aanmelden voor een cursus of Leerzame Zaterdag

En, ingeval van een cursus, graag de voorkeur voor de ochtend of de avond vermelden.

 

Meer informatie op Facebook en op deze site en ook bij de Stichting Handboekbinden.