Lesagenda

Hieronder vind je de actuele agenda voor de cursussen en Leerzame Zaterdagen. Onderaan de pagina kun je je aanmelden voor een van de data (lees eerst de voorwaarden). Je kunt je ook aanmelden als er bij de desbetreffende cursus of Leerzame Zaterdag VOL staat. Is er meer belangstelling voor een onderwerp dan worden er nieuwe data geprikt en sta je automatisch bovenaan de lijst. De cursus ‘Mooie boeken binden en hoe bouw je een doos’ gaat al bijna zijn 10de serie in en ook sommige workshops zoals het klassieke marmeren en de Draaidoos worden wegens succes herhaald zie ook de Etalage en de commentaren op Facebook. Maar er zijn ook nieuwe workshops in 2019: Vissenleer maken, vier Twee en Driekatern boekjes door Wilma van Driel, Ecoprinten in combinatie met een lijmloze binding,  en we sluiten het eerste deel van 2019 af met Cyanotypie.

Wilma komt wel vaker naar Rotterdam. Wil je op de hoogte gehouden worden stuur me dan een mailtje.

Wilma van Driel komt weer naar Rotterdam. We maken vier boekjes, waarbij de katernen met verschillende steken aan de omslagen worden genaaid. Zo krijg je een heel gevarieerd rijtje, vol kleur en spannende patronen! Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

 Hard werken, hoort bij Rotterdam: vier doosjes in één. De techniek die je nodig hebt voor het bedenken, bouwen en bekleden van dozen. Er wordt precies uitgelegd hoe je de doos berekent, maar je hoeft hem niet zelf te snijden. Ruime keuze uit de meest uiteenlopende sierpapieren (oa handmarmers en stijfselpapieren) en dan vervolgens hard werken om in die ene dag de hele draaidoos te maken. Eerst de vier losse doosjes in elkaar zetten en bekleden en dan na de lunch het omslag maken en de deksel. Door de herhaling van handelingen kom het echt binnen en zal je het niet een dag later weer vergeten zijn. Ook prima te doen voor mensen die nog nooit boeken hebben gebonden of dozen hebben gebouwd. Met werkbeschrijving en maten. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

Van los naar vast: losbladig gebonden. Bedoeld voor mensen die al eerder een boek gebonden hebben. Hoe maak je van gelijke of ongelijke losse blaadjes een boek. De kindertekeningen, schetsen uit je schetsboek, muziek; we gaan verschillende manieren bespreken en doen om van losse blaadjes een boekblok te maken en te voorzien van een passende band. We maken een casebinding, de Engelse bandzetter die aan de buitenzijde geen duidelijk scharnier heeft. En tussendoortjes zijn enkele lijmloze boekstructuren…. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding en een Japans bandje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan vijfendertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge, en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Een tweelingboek en de kunst van het knepen. Even kort herhalen en weer thuis komen in de werkplaats. Dan een boekblok (blanco dan wel met bestaande katernen) naaiklaar maken (kleine reparaties bij de katernen), naaien en knepen in de pers. Daaromheen maken we een band met aparte rug en met blind versiering op de platten. Anders dan een gewoon boek omdat de band om het boekblok wordt gebouwd. Ook maken we een tweelingboek en, als er nog tijd voor is, tussen de bedrijven door enkele long stitch structuren. Zoals altijd is er de vrijheid om af te wijken van de les en bijvoorbeeld een titel te zetten of je eigen weg te gaan. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 

 Anja Schrik komt ons leren zalmleer te maken. Ik ben heel blij iemand te hebben gevonden die weet hoe je van mooie zalmhuiden leer kunt maken. Leer met het prachtige kleurverloop van de lichte buik naar de donkere rug om te gebruiken voor boeken en dozen. We gaan het hele looiproces van een vissenhuid uitvoeren: van het prepareren van de huid tot en met het soepel maken van het leer. We prepareren de huid en leren met twee milieuvriendelijke recepten de vissenhuiden tot leer te bewerken. Anja heeft voor alle deelnemers al een huid gelooid klaar liggen zodat we de laatste stap, het soepel maken en verwerken van het leer, ook tijdens de workshop kunnen doen. Zo voer je het hele proces van vissenhuid tot vissenleer zelf uit. En je leert natuurlijk hoe je de huid kunt verven met natuurlijke kleurstoffen. Als je dit proces met de zalmhuid kent, kun je met alle vissenhuiden leer maken! Je krijgt 3 zalmhuiden (één hand gelooide en twee om thuis af te maken) mee naar huis. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

Een band met de ringen van een ui zichtbaar bij de rug. Marja Wilgenkamp komt naar Rotterdam om les te geven in de constructie van de Onionbinding van Benjamin Elbel. Enige ervaring in boekbinden is handig maar geen noodzaak. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

De eerste dag was al vrij snel VOL vandaar dat er een week later nog een dag is georganiseerd.

Marmeren met waterverf op Ierse mos, het klassieke westerse marmeren. Een dag lang (van 10-17) experimenteren met waterverf op carrageen. Eerst kijken we naar de marmers van Karli Frigge, Duval, Cockerell, Dodin, Eva van Breugel, Payhembury (Kate Brett), Crepaldi en antieke marmers uit de eigen collectie. De grond is al gemaakt, het papier is al van aluin voorzien, de verven ga je echter wél zelf mengen tot ze prachtig blijven drijven en uitvloeien. Je kunt klassieke kammarmers maken, woeste vormen roeren, kleuren laten verlopen, kleine precieze vormen maken. Neem een boekblok mee en marmer de sneden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Als de dag vol is gaan we een week later in de herhaling.

Aangezien 1 juni al gauw vol was, heb ik in overleg met Chris de vrijdag eraan voorafgaand toegevoegd. Nu dus wat meer ruimte voor iedereen die graag deze workshop zou willen gaan doen.

Papier verven met planten en luizen. Ecoprinten is een druktechniek waarbij plantaardig materiaal zoals bladeren, bloemen, groenten of zelfs fruit tussen papier en onder druk gekookt of gestoomd worden. Het natuurlijk materiaal geeft pigmenten af en laat een afdruk na op papier of textiel. De kleuren veranderen volgens de seizoenen maar ook volgens de pH van het kookwater. Het resultaat blijft steeds verrassend. Tijdens de cursus krijg je een inzicht in de techniek en experimenteren we met verschillende planten en materialen op papier. Als eenmaal het resultaat gedroogd en geperst is hopen we nog tijd te hebben om er een speciaal bandje mee te maken. De LZ wordt gegeven door Chris Sijbers een ervaren ecoprinter uit Belgie. De voertaal is Vlaams/Nederlands. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

In overleg met Leo is een tweede dag, een week later, toegevoegd omdat de eerste dag al vrij snel VOL was.

Een blauwdruk als boekbandmateriaal. Een chemisch proces waarbij onder invloed van UV een kleurverandering op het papier (of stof) onstaat. Waar UV ongehinderd op terecht komt ontstaat een prachtig blauwe kleur en alle delen waar geen of minder UV op komt behoudt het papier zijn originele kleur. Spelen met allerlei UV doorlatende materialen zoals oude glasnegatieven, grof geweven stof, bladeren. Met het resultaat gaan we in de middag iets bijzonders doen. Je gaat naar huis met een stapel helblauw papier, een bijzondere bindwijze en met de ervaring om ook zelfstandig Cyanotypie te kunnen maken. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

  Nieuw in 2019? Voor iedereen die een cursus bij Cohen Boekwerk heeft gedaan bestaat er de mogelijkheid om in de werkplaats te komen werken. Dat kan een ochtend en/of middag zijn. En uiteraard ben ik er dan ook om je met raad en daad terzijde te staan. De bedoeling is om daar af en toe een zaterdag voor te prikken. Maar… de vorige keer dat ik het programmeerde was er weinig respons. Dus als je iets dergelijks wel ziet zitten maar op een andere manier of zo: laat het me weten. Tot dan doe ik ondertussen mijn uiterste best om zoveel mogelijk mensen de beginselen van het boekbinden bij te brengen zodat er straks nog meer mensen zullen zijn die zelf aan de slag willen in de werkplaats…..

De Leerzame Zaterdag: een dag die eind 2016 werd bedacht met als eerst gastdocent Titi Zaadnoordijk. Nu, drie jaar verder, is de Leerzame Zaterdag inmiddels een begrip geworden. Een dag lang (van 10-17) ondergedompeld worden in nieuwe en stokoude technieken en aan het einde van de dag voldaan naar huis. Slechts onderbroken door een fantastische lunch verzorgd door Inge’s Kookkunsten die rekening weet te houden met alle allergieën en voedselvoorkeuren. In het najaar komt Orizome aan bod (met de origata bindwijze van Julie Auzillon), marmeren op katoen in combinatie met cacheren, het Japanse Notan komt weer terug en wellicht ook weer de enkelkatern boekjes van Wilma (als ze tijd heeft). Als je geïnformeerd wil worden vóór publicatie, stuur dan een mail.

 

Aanmelden voor een cursus of Leerzame Zaterdag

Lees graag de voorwaarden die van toepassing zijn op de aanmelding alvorens deze te versturen.

Zie ook Facebook, deze site en de Stichting Handboekbinden.