Lesagenda

Hieronder vind je de agenda voor de cursussen en Leerzame Zaterdagen. Onderaan de pagina kun je je aanmelden voor een van de data. Aarzel niet dat ook te doen als er bij de desbetreffende cursus of Leerzame Zaterdag VOL staat. Is er meer belangstelling voor een onderwerp dan worden er nieuwe data geprikt en sta je automatisch bovenaan de lijst! Het eerste seizoen Leerzame Zaterdagen (Lino snijden met Titi Zaadnoordijk, éénkaternboekjes met Wilma van Driel, het klassieke bakmarmer zelfs vier keer en suminagashi, olieverfmarmers en stijfselpapier maken) waren allemaal enorm leuk en inderdaad ook zéér leerzaam zie ook de Etalage en de commentaren op Facebook.

Let op! De start data van de cursussen zijn gewijzigd……

 Alleen maar dozen, dozen en nog eens dozen. Acht lessen in de avond of ochtend waarbij je eerst de basistechniek voor het maken van dozen leert aan de hand van een overslagdoos. Daarna staat het je vrij om iedere doos te maken die je leuk vindt: Een schuifdoos (shube) met leren rand voor een boek met ronde rug, een doos met scharnier of laadjes, een speciale doos voor het bewaren van papierrestanten….. of een doosje voor dat speciale werktuig, medaille of broche. De sluiting op z’n Japans, of met magneten, of door middel van klemmen. De cursus is geschikt voor ieder handig mens. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen, €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of in de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 8 deelnemers.

 

Het eerste vervolg op het begin ;-). Acht lessen in de avond of ochtend, een vervolg voor mensen die al eerder een boek hebben gebonden. Lumbecken (garenloos binden) zoals je het thuis kunt doen, handig voor iedereen die wel eens losse a4-tjes (of zo) wil binden. Een Engelse band eromheen? Een ‘perkamenten’ band uitgevoerd in Zaans bord als tijdsband met doorgeregen bandjes en omgevouwen aan de voorzijde, met een eenvoudig kapitaal bestoken als onderdeel van de bandbevestiging. En een mooi fotoboek dat geweldig openligt bekleed met suminagashi papier. Het papier maak je uiteraard ook zelf. Bedoeld voor mensen die al eerder een boek gebonden hebben….. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen, €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 8 deelnemers.

Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding en een wonderboekje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan dertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte maximaal acht deelnemers.
Hoe iets heel gewoons ineens bijzonder wordt
Een oude ordener, een harmonica, in een nieuw jasje, met linten of magneten gesloten. Let vooral ook op de flexibiliteit van de rug die maakt dat je hem helemaal vol kan stoppen met belangrijke papieren of stukjes stof of papier. De fijne kneepjes van het kantoorboek naar eigen smaak vorm gegeven. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Een super lunch van Inge’s Kookkunsten, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Van 5 tot maximaal acht deelnemers.

De geschiedenis in eigen hand
De geschiedenis van het boek begint met het samenbinden van papyrus met aan de voor – en achterzijde een houten plankje: de koptische band. Deze oudste bindwijze wordt ook nu nog gemaakt, als makkelijke band die erg goed openligt. Op deze Leerzame Zaterdag komt Wilma van Driel uit Leiden om ons de fijne kneepjes van de Koptische band te leren.
Prijs is € 115 inclusief alle materialen, lunch, BTW en koffie en thee. Oud-cursisten, donateurs van de Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar betalen € 105.
Van 4 tot maximaal 8 deelnemers.

12 manieren om een eenvoudig katern vorm te geven. Een dag lang keihard werken om op twaalf verschillende manieren éénkaternboekjes (brochures) te maken. Wonderlijk dat je je nooit realiseert hoe bijzonder je iets kunt maken met zulke simpele ingrepen. Wilma van Driel uit Leiden komt de dag verzorgen en aangezien ik hem al een keer eerder meedeed, kan ik het van harte aanraden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Een super lunch van Inge’s Kookkunsten, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Van 5 tot maximaal acht deelnemers.
Zie ook de LZ….


Suminagashi, olieverfmarmeren en stijfselpapier
Een dag lang kennismaken met drie totaal verschillende technieken. De rust en duidelijkheid van suminagashi, de chaos en onzorgvuldigheid van de olieverfmarmers en het de moeilijkheden van dat wat het makkelijkste lijkt: stijfselpapier. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Groepsgrootte maximaal 6 personen.
zie ook:

Het klassieke handmarmer, een verkenning. Een dag lang (van 10-17) experimenteren met waterverf op carrageen. Eerst kijken we naar de marmers van Frigge, Duval, Cockerell, Dodin, van Breugel, Payhembury en wat antieke marmers uit de eigen collectie. De grond is al gemaakt, het papier is al van aluin voorzien, de verven ga je echter wél zelf mengen tot ze prachtig blijven drijven en uitvloeien. Je kunt klassieke kammarmers maken, woeste vormen roeren, kleuren laten verlopen, kleine precieze vormen maken. Neem een boek mee en marmer de sneden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Maximaal zes deelnemers.Allerlei verschillende Leerzame Zaterdagen data volgen nog.  Een dag lang (van 10-17) ondergedompeld worden in nieuwe technieken en aan het einde van de dag voldaan naar huis. Slechts onderbroken door een korte lunch verzorgd door Inge’s Kookkunsten die rekening weet te houden met alle allergieën en voedingsvoorkeuren.

Info of aanmelden voor een cursus of zaterdag

Om welke Leerzame Zaterdag of cursus gaat het en wanneer? Als definitieve aanmelding graag adres en telefoonnummer meesturen.

 

Meer informatie op Facebook en op deze site en ook bij de Stichting Handboekbinden.