Cohen Boekwerk houdt op te bestaan. Alle cursisten en alle deelnemers van de Leerzame Zaterdagen: het waren fantastische dagen, dank!

Voor alle anderen: helaas heb ik mijn bedrijf moeten beëindigen omdat ik nog maar een beperkte tijd te leven heb.

Voor een cursus boekbinden of een Leerzame Zaterdag kunt u terecht bij Boekbinderij Papyrus te Leiden.

Zoals mijn goede vader placht te zeggen: het was mij lang niet onverschillig!

 

Lesagenda

Hieronder vind je de actuele agenda voor de cursussen en Leerzame Zaterdagen. Onderaan de pagina kun je je aanmelden voor een van de data (lees eerst de voorwaarden). Je kunt je ook aanmelden als er bij de desbetreffende cursus of Leerzame Zaterdag VOL staat. Is er meer belangstelling voor een onderwerp dan worden er nieuwe data geprikt en sta je automatisch bovenaan de lijst. De cursus ‘Mooie boeken binden en hoe bouw je een doos’ gaat al bijna zijn 10de serie in en ook sommige workshops zoals het klassieke marmeren en de Draaidoos worden wegens succes herhaald zie ook de Etalage en de commentaren op Facebook. Maar er zijn ook nieuwe workshops in 2019: Vissenleer maken, vier Twee en Driekatern boekjes door Wilma van Driel, Ecoprinten in combinatie met een lijmloze binding,  en we sluiten het eerste deel van 2019 af met Cyanotypie.

Een band met de ringen van een ui zichtbaar bij de rug. Marja Wilgenkamp komt naar Rotterdam om les te geven in de constructie van de Onionbinding van Benjamin Elbel. Enige ervaring in boekbinden is handig maar geen noodzaak. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding en een Japans bandje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan vijfendertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge, en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 6 deelnemers.

 Een tweelingboek en de kunst van het knepen. Even kort herhalen en weer thuis komen in de werkplaats. Dan een boekblok (blanco dan wel met bestaande katernen) naaiklaar maken (kleine reparaties bij de katernen), naaien en knepen in de pers. Daaromheen maken we een Engelse case binding. Ook maken we een tweelingboek en, als er nog tijd voor is, tussen de bedrijven door enkele langsteek en/of lijmloze boekbanden. Zoals altijd is er de vrijheid om af te wijken van het programma en bijvoorbeeld een titel te zetten of een beetje je eigen weg te gaan. Je hebt tenslotte al ervaring. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen (ook leer), €245 voor oud cursisten. Voor ervaren nieuwe cursisten die donateur zijn van de Stichting Handboeken

 

Marmeren met waterverf op Ierse mos, het klassieke westerse marmeren. Een dag lang (van 10-17) experimenteren met waterverf op carrageen. Eerst kijken we naar de marmers van Karli Frigge, Duval, Cockerell, Dodin, Eva van Breugel, Payhembury (Kate Brett), Crepaldi en antieke marmers uit de eigen collectie. De grond is al gemaakt, het papier is al van aluin voorzien, de verven ga je echter wél zelf mengen tot ze prachtig blijven drijven en uitvloeien. Je kunt klassieke kammarmers maken, woeste vormen roeren, kleuren laten verlopen, kleine precieze vormen maken. Neem een boekblok mee en marmer de sneden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Als de dag vol is gaan we een week later in de herhaling.

Nog een plekje op de zaterdag, de vrijdag is vol.

Papier verven met planten en luizen. Ecoprinten is een druktechniek waarbij plantaardig materiaal zoals bladeren, bloemen, groenten of zelfs fruit tussen papier en onder druk gekookt of gestoomd worden. Het natuurlijk materiaal geeft pigmenten af en laat een afdruk na op papier of textiel. De kleuren veranderen volgens de seizoenen maar ook volgens de pH van het kookwater. Het resultaat blijft steeds verrassend. Tijdens de cursus krijg je een inzicht in de techniek en experimenteren we met verschillende planten en materialen op papier. Als eenmaal het resultaat gedroogd en geperst is hopen we nog tijd te hebben om er een speciaal bandje mee te maken. De LZ wordt gegeven door Chris Sijbers een ervaren ecoprinter uit België.

Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.

Een blauwdruk als boekbandmateriaal. Een chemisch proces waarbij onder invloed van UV een kleurverandering op het papier (of stof) onstaat. Waar UV ongehinderd op terecht komt ontstaat een prachtig blauwe kleur en alle delen waar geen of minder UV op komt, behoudt het papier zijn originele kleur. Spelen met allerlei UV doorlatende materialen zoals oude glasnegatieven, grof geweven stof, bladeren. Met het resultaat gaan we in de middag iets bijzonders doen. Je gaat naar huis met een stapel helblauw papier, een bijzondere bindwijze en met de ervaring om ook zelfstandig Cyanotypie te kunnen maken. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen.