Lesagenda

Hieronder vind je de agenda voor de cursussen en Leerzame Zaterdagen. Onderaan de pagina kun je je aanmelden voor een van de data. Aarzel niet dat ook te doen als er bij de desbetreffende cursus of Leerzame Zaterdag VOL staat. Is er meer belangstelling voor een onderwerp dan worden er nieuwe data geprikt en sta je automatisch bovenaan de lijst! Het eerste seizoen Leerzame Zaterdagen (Lino snijden met Titi Zaadnoordijk, éénkaternboekjes met Wilma van Driel, het klassieke bakmarmer zelfs vier keer en suminagashi, olieverfmarmers en stijfselpapier maken) waren allemaal enorm leuk en inderdaad ook zéér leerzaam zie ook de Etalage en de commentaren op Facebook.

 Alleen maar dozen, dozen en nog eens dozen. Acht lessen in de avond of ochtend waarbij je eerst de basistechniek voor het maken van dozen leert aan de hand van een overslagdoos. Daarna staat het je vrij om iedere doos te maken die je leuk vindt: Een schuifdoos (shube) met leren rand voor een boek met ronde rug, een doos met scharnier of laadjes, een speciale doos voor het bewaren van papierrestanten….. of een doosje voor dat speciale werktuig, medaille of broche. De sluiting op z’n Japans, of met magneten, of door middel van klemmen. De cursus is geschikt voor ieder handig mens. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen, €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of in de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 8 deelnemers.

 

Het eerste vervolg op het begin ;-). Acht lessen in de avond of ochtend, een vervolg voor mensen die al eerder een boek hebben gebonden. Een ‘perkamenten’ band uitgevoerd in Zaans bord als tijdsband met doorgeregen bandjes van leer en omgevouwen aan de voorzijde, met een eenvoudig kapitaal bestoken als onderdeel van de bandbevestiging. En een mooi fotoboek dat geweldig openligt bekleed met suminagashi papier. Het sierpapier maak je uiteraard ook zelf. En een tweeling boek met leren ruggetjes. Bedoeld voor mensen die al eerder een boek gebonden hebben….. Kosten voor 8 lessen van 2,5 uur inclusief 21 % btw, koffie, thee en alle materialen, €265. Alle mensen die al eerder een cursus bij me deden, donateurs van Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, €245 euro. Lessen van 9:30-12 of van 19:30 tot 22 uur, dus in de morgen of de avond. Groepsgrootte van 4 tot maximaal 8 deelnemers.

 

 Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos – De beginnerscursus waarin je een doos bouwt en bekleedt, een Japanse band en twee bandzetters (casebinding) worden gemaakt plus nog een lijmloze binding en een wonderboekje als daar tijd voor is. Naaien op bandjes of touw, kennismaken met allerlei mooie materialen, het karakter van papier, linnen, lijmen en karton. De fijne kneepjes van het vak dat ik al meer dan dertig jaar beoefen. De cursus bestaat uit acht lessen en kan in de ochtend (9:30-12:00) of in de avond gevolgd worden (19:30-22:00). De kosten zijn 265 euro, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar, betalen 245 euro. De prijs is inclusief alle materialen, 21% btw en koffie en thee. Groepsgrootte maximaal acht deelnemers.

 

De geschiedenis in eigen hand
De geschiedenis van het boek begint met het samenbinden van papyrus met aan de voor – en achterzijde een houten plankje: de koptische band. Deze oudste bindwijze wordt ook nu nog gemaakt, als makkelijke band die erg goed openligt. Op deze Leerzame Zaterdag komt Wilma van Driel uit Leiden om ons de fijne kneepjes van de Koptische band te leren.
Prijs is € 115 inclusief alle materialen, lunch, BTW en koffie en thee. Oud-cursisten, donateurs van de Stichting Handboekbinden en Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 jaar betalen € 105.
Van 5 tot maximaal 8 deelnemers.

 

 

 

 

 

 

 

12 manieren om een eenvoudig katern vorm te geven. Een dag lang keihard werken om op twaalf verschillende manieren éénkaternboekjes (brochures) te maken. Wonderlijk dat je je nooit realiseert hoe bijzonder je iets kunt maken met zulke simpele ingrepen. Wilma van Driel uit Leiden komt de dag verzorgen en aangezien ik hem al een keer eerder meedeed, kan ik het van harte aanraden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Een super lunch van Inge’s Kookkunsten, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Van 5 tot maximaal acht deelnemers.

Zie ook de LZ….


Lenneke Saraber komt!
Van alle papier in de Pieterskerk te Leiden, vond ik haar papier het allermooiste en nu is ze zo lief Zwolle tijdelijk met Rotterdam te verwisselen om ons een lange zaterdag te leren over het maken van sierpapier en patronen. Deze Leerzame Zaterdag is eigenlijk vol, maar met enige moeite kan er nog iemand bij.  Site van Lenneke Saraber. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Groepsgrootte maximaal 6 personen.

Een vernuftig gevouwen borduurdoosje, de Zhen Xian Bao  Marieke Papier heeft zich als theatraal origami vouwster en papiermaakster helemaal verdiept in het maken van de Zhen Xian Bao. De mapjes waarin de Miao (een volk in China) de draden, naalden en modellen bewaren voor het maken van hun zeer bijzondere borduurwerken. Marieke zal ons de origami manier leren en, en passant, vertellen over de Miao en hun wondere borduurkunst. Ook leert ze ons nog een paar andere handige zaken vouwen. Een lange dag waar ik me nu al zeer op verheug! Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus bij me deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Een super lunch van Inge’s Kookkunsten, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Van 5 tot maximaal acht deelnemers.

 


Suminagashi, olieverfmarmeren en stijfselpapier
Als de dagen weer langer worden en de kans op een zonnige zaterdag groter is gaan we weer aan het werk om 3 technieken beter te leren kennen. De rust en duidelijkheid van suminagashi, de chaos en onzorgvuldigheid van de olieverfmarmers en de moeilijkheden van dat wat het makkelijkste lijkt: stijfselpapier. Heel veel voorbeelden van bijzondere papieren om te bestuderen. En verder gewoon hard werken om met een berg sierpapier weer naar huis te gaan. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Groepsgrootte maximaal 6 personen.

Het klassieke handmarmer, een verkenning. Een dag lang (van 10-17) experimenteren met waterverf op carrageen. Eerst kijken we naar de marmers van Frigge, Duval, Cockerell, Dodin, van Breugel, Payhembury en wat antieke marmers uit de eigen collectie. De grond is al gemaakt, het papier is al van aluin voorzien, de verven ga je echter wél zelf mengen tot ze prachtig blijven drijven en uitvloeien. Je kunt klassieke kammarmers maken, woeste vormen roeren, kleuren laten verlopen, kleine precieze vormen maken. Neem een boek mee en marmer de sneden. Het kost 115 euro en voor mensen die eerder een cursus deden, donateurs van de Stichting Handboekbinden en/of Drukwerk in de Marge en iedereen onder de 26 is het 105 euro. Lunch, 21% btw en alle materialen zijn inbegrepen. Maximaal acht deelnemers.

Allerlei verschillende Leerzame Zaterdagen data volgen nog.  Een dag lang (van 10-17) ondergedompeld worden in nieuwe technieken en aan het einde van de dag voldaan naar huis. Slechts onderbroken door een korte lunch verzorgd door Inge’s Kookkunsten die rekening weet te houden met alle allergieën en voedingsvoorkeuren.

Info of aanmelden voor een cursus of zaterdag

Om welke Leerzame Zaterdag of cursus gaat het en wanneer? Als definitieve aanmelding graag adres en telefoonnummer meesturen.

 

Meer informatie op Facebook en op deze site en ook bij de Stichting Handboekbinden.