Cursussen en Leerzame Zaterdagen

In de werkplaats worden verschillende cursussen boekbinden en workshops gegeven gedurende het jaar.
Een cursus bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur elk en start enkele keren per jaar op de dinsdag, woensdag en donderdag.
De Leerzame Zaterdagen gaan over allerlei onderwerpen gelieerd aan het boekbinden zoals: het klassieke bakmarmer met waterverf en carrageen, linodruk, stijfselpapier maken en suminagashi, éénkaternboekjes, maar ook (NIEUW) de koptische band en sierpapier maken olv Lenneke Saraber en vinden altijd plaats op de zaterdag… vandaar de naam. Soms geef ik ze zelf, soms zoek ik er mensen bij die heel erg goed zijn op dat specifieke vlak. De lessen en workshops vinden plaats in de werkplaats waarin alles wat je maar nodig hebt te vinden is: gereedschappen en allerlei materialen waaronder prachtig papier en een keur aan verguldstempels en letters. Recensies zijn te vinden op Facebook.

Agenda met daarin de cursussen en Leerzame Zaterdagen

Op verschillende momenten in het jaar start de cursus Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos.
In deze beginnerscursus wordt er een grote doos gebouwd en bekleed waarin gedurende de lessen je materiaal wordt bewaard. Er worden boeken op verschillende manieren gebonden met allerlei mooie materialen die je zelf uit alle laden en kasten bij elkaar mag zoeken. We maken twee bandzetters (casebindings), een leporello en een Japanse band, als er nog tijd over is ook een totaal lijmloze binding en een wondermapje.
In september 2017 begint de langverwachte ‘Boekbinden, een vervolg‘. Een direct vervolg op de eerste cursus met enkele zeer praktische bindwijzen voor thuis. Lumbecken van losbladige boeken bijvoorbeeld maar ook een kopie perkamenten band in Zaans bord met doorgeregen bandjes en omgevouwen voorzijde. Helemaal zoals de limp vellum binding werd gemaakt met eenvoudig kapitaal met de hand bestoken.

Af en toe, als daar behoefte aan is, start er een afwijkende vervolg cursus zoals bijvoorbeeld een halfleren band waar de rug eerder aan het boekblok zit dan de platten.
In De band zonder naam maken we eerst stijfselpapier en dan een halfleren, gekneepte, band met handbestoken kapitaal met kraaltje én een gekleurde en versierde kopsnede. Alles hoort bij elkaar, je bepaalt van te voren de kleurstelling en zoekt daar de materialen bij en maakt het stijfselpapier op kleur. Klinkt lastiger dan het is. We werken aan twee boeken tegelijkertijd zodat er zo min mogelijk gewacht hoeft te worden en we deze bijzondere en bijzonder hándige bindwijze goed onder de knie krijgen. Eventueel een titel zetten en drukken met de hand of op de verguldpers kan erbij horen als je daar nog tijd voor hebt.

En is er ook de cursus over dozen maken, kartonnage. De cursus Droomdozen gaat een tweede seizoen in en gaat alleen maar over dozen, dozen en nog eens dozen. Te beginnen met een elegante overslagdoos om even in te komen dan een doos naar keuze, met een laadje, met magneten en/of met een klemsluiting. Je kunt hieraan beginnen ook als je nog nooit een boek gebonden hebt, al is een zekere handigheid natuurlijk wel prettig.

Voor meer informatie…..