Cursussen en Leerzame Zaterdagen

Helaas is Cohen Boekwerk niet langer actief zie de eerste bladzijde van de site.
In de werkplaats worden verschillende cursussen boekbinden en workshops gegeven gedurende het jaar.
Een cursus bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur elk en start enkele keren per jaar op dinsdag, woensdag en donderdag.
De Leerzame Zaterdagen gaan over allerlei onderwerpen gelieerd aan het boekbinden zoals: het klassieke bakmarmer met waterverf en carrageen, linodruk, stijfselpapier maken en suminagashi, éénkaternboekjes, maar ook de koptische band, de Draaidoos, bouwen en bekleden, de Deense band door Hanne Mahler en patronen ontwerpen olv Lenneke Saraber en vinden altijd plaats op de zaterdag… vandaar de naam. Soms geef ik ze zelf, soms zoek ik er mensen bij die heel erg goed zijn op dat specifieke vlak. De lessen en workshops vinden plaats in de werkplaats waarin alles wat je maar nodig hebt te vinden is: gereedschappen en allerlei materialen waaronder prachtig papier en een keur aan verguldstempels en letters. Recensies zijn te vinden op Facebook.

Agenda met daarin de cursussen en Leerzame Zaterdagen

Op verschillende momenten in het jaar start de cursus A Mooie boeken maken en hoe bouw je een doos.
In deze beginnerscursus wordt er een grote doos gebouwd en bekleed waarin gedurende de lessen je materiaal wordt bewaard. Er worden boeken op verschillende manieren gebonden met allerlei mooie materialen die je zelf uit alle laden en kasten bij elkaar mag zoeken. We maken twee bandzetters (casebindings), een leporello en een Japanse band, als er nog tijd over is ook een totaal lijmloze binding en een wondermapje.
De B cursus: Het Vervolg is een direct vervolg op de eerste cursus met wat herhalen en ophalen uit de eerste cursus maar vooral ook alle methoden om losbladige boeken te binden en de Engelse case binding omdat hij zo mooi is. Enige ervaring, zoals bijvoorbeeld de A cursus of een cursus elders, is een vereiste.

En dan is er de C cursus: Even kort herhalen en weer thuis komen in de werkplaats. Dan een boekblok (blanco dan wel met bestaande katernen) naaiklaar maken (kleine reparaties bij de katernen), naaien en knepen in de pers. Daaromheen maken we een band met aparte rug en met blind versiering op de platten. Anders dan een gewoon boek omdat de band om het boekblok wordt gebouwd. Ook maken we een tweelingboek en, als er nog tijd voor is, tussen de bedrijven door enkele long stitch structuren. Zoals altijd is er de vrijheid om af te wijken van de les en bijvoorbeeld een titel te zetten of je eigen weg te gaan..

En er is ook de D cursus over dozen maken, kartonnage: Droomdozen maar deze is even niet opgenomen in de agenda van de komende maanden.

Nieuw is de Zelfwerkzame Zaterdag. Een hele of een halve dag lang is mijn werkplaats jouw werkplaats: je kunt teksten zetten met mijn verguldletters en drukken op de verguldpers, je kunt de bordschaar gebruiken, de persen, de kneeppers, je kunt verguldstempels verwarmen en met de hand drukken of leer dunnen in de de leerdunmachines. Alle materialen kunnen gebruikt worden in overleg. Ik ben zelf aanwezig en ook aan het werk, geef geen les maar functioneer als kritisch gehoor bij het doorspreken van je plannen. Geef je op als je belangstelling hebt dan gaan we in overleg een eerste datum vastleggen.

Voor meer informatie…..