Ik ben Jonna Cohen

Helaas is Cohen Boekwerk niet langer actief zie de eerste bladzijde van de site.

Mijn opleiding tot boekrestaurator heb ik noodgedwongen zelf bij elkaar gezocht aangezien er in 1980 nog geen opleiding in Nederland voor was. Ik heb eerst boekbinden geleerd bij Lotje Ariëns Kappers, bij de grafische school Amsterdam, bij David Simaleavich en bij het Centro del bel Libro in Ascona (Zwitserland). Daar deed ik ook restauratie, ik restaureerde olv bij Peter Vlasveld in het Gemeente Archief te Amsterdam en olv Frank Maury bij de Folger Shakespeare Library in Washington DC.

Na een aantal jaren werken bij onder andere Binderij Quiryn en Binderij Phoenix, kreeg ik steeds meer werk en begon een eigen werkplaats. Later ben ik kunstgeschiedenis gaan studeren in Leiden in de richting codicologie en paleografie. Cohen Boekwerk is aangesloten bij Restauratoren Nederland, daar is ook de ethische code opgesteld volgens welke de restauraties en reparaties plaatsvinden. Ook ben ik lid van de IADA, de internationale vereniging voor restauratie en conservatie.

Bij Cohen Boekwerk (voorheen Cohen Boekrestauratie) worden sinds 1983 boeken gerestaureerd, bijzondere boeken gebonden en (enorm grote) dozen gemaakt.

Voor regelmatige updates en de beschrijving van actuele werkzaamheden kunt u kijken bij ‘werk’ en op mijn facebook, beiden zijn redelijk actueel.

Sinds 2007 geef ik korte, zeer intensieve workshops aan studenten van het Grafisch Lyceum: dozen maken, ‘presenteer je werk’ en een razend snelle geschiedenis van het boek met daarbij het maken van drie verschillende bindwijzen. Tot in de puntjes voorbereid, en dan heb je ook wat na 4 uur flink doorwerken: een lijmloze binding, een japanse binding en een bandzetter.

Sinds maart 2016 worden er cursussen gegeven en Leerzame Zaterdagen georganiseerd in de werkplaats:‘Mooie boeken maken en hoe bouw ik een doos’, ‘Droomdozen‘, de Draaidoos, klassiek papier marmeren, stijfselpapier, Japanse Notan siepapieren en nog heel veel meer. Voor meer informatie kijk bij de lesagenda en hou facebook cursus boekbinden in de gaten of stuur een mail naar info@cohenboekwerk.nl dan zet ik u/je op de mailinglijst.